Search

BRCA

Themadag 2010

In 2010 heeft onze werkgroep een themadag over Mannen en BRCA georganiseerd. Een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen in de familie gaat niet alleen vrouwen aan, maar ook mannen. Mannen kunnen, behalve drager zijn - en (mogelijk) de genmutatie doorgeven aan een volgende generatie - , eveneens zelf te maken krijgen met (borst)kanker. Daarnaast kunnen mannen geconfronteerd worden met erfelijke borst- en eierstokkanker vanwege een relatie met iemand die (mogelijk) drager is van een BRCA1- of 2-genmutatie.

Dit was het uitgangspunt van de themamiddag die de Werkgroep Erfelijke Borst- en Eierstokkanker, onderdeel van Borstkankervereniging Nederland, heeft georganiseerd op zaterdagmiddag 10 april 2010 in het NBC te Nieuwegein. Voor jonge mannen, vaders, opa's, ooms, zoons, broers als (mogelijke) genmutatiedragers en hun partners: jonge vrouwen, dochters, moeders, oma's, tantes, zussen.

Programma overzicht inclusief de samenvattingen van de lezingen
 

Senno Verhoef, klinisch geneticus NKI/AVL, Amsterdam

Algemeen en bijzondere aspecten voor mannen die mogelijk een genmutatie BRCA1 of BRCA2 hebben. Overerving van het gemuteerde gen en de klinische implicaties: screening en risico’s BRCA1 en 2 bij mannen. Tevens: Wat betekent dit voor vrouwen als partner, als dochter, (groot)moeder, tante, nicht, zus.

Download hier de dia's (pdf) en de samenvatting (pdf) van de lezing van Senno Verhoef.

Ervaringen

Man aan het woord, als partner van een erfelijk belaste vrouw
Vrouw aan het woord, over de man in een BRCA familie

Lees hier het ervaringsverhaal.

Daniëla Hahn, psycholoog NKI/AVL, Amsterdam

De man zelf: niet alleen als steunpilaar, maar hoe maak je dit allemaal door.

Download hier de dia's (pdf) en de samenvatting (pdf) van de lezing van Daniëla Hahn.

Discussie, vragen vanuit de zaal

(geen verslag)