Search

BRCA

Oncogen

woensdag, 2 december 2015

Mensen met een erfelijke of familiaire aanleg voor borst- en eierstokkanker krijgen te maken met specifieke problemen. Daarom is afgelopen zomer Oncogen opgericht, voor mensen met kanker in de familie. 

Oncogen is onderdeel van BVN, maar heeft een eigen naam en logo. Oncogen is er voor mensen met erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker, die zelf kanker hebben gekregen of niet ziek zijn geworden, maar wel (willen) weten dat ze de erfelijke aanleg hebben. In de toekomst gaat Oncogen zich wellicht richten op alle vormen van erfelijke aanleg voor kanker.

Oncogen maakt zich onder meer sterk voor informatieverstrekking, kwaliteit van zorg en informeren van familieleden. Nu ligt die taak bij de eerste persoon in de familie bij wie een genmutatie gevonden is. Dat is erg belastend, waardoor lang niet alle familieleden bereikt worden. Oncogen vindt dat hen dit uit handen moet worden genomen, door zorgverleners bijvoorbeeld. Verder maakt Oncogen zich er sterk voor dat artsen goed op de hoogte zijn van de verwijscriteria voor de klinisch geneticus (meer informatie over verwijscriteria vind je hier.
 
Oncogen is opgericht door Désirée Hairwassers, Floortje van der Heijden, Anne Klein Breteler, Caroline Willems en Deborah Ligtenberg. Oncogen beheert de websites www.brca.nl en www.oncogen.nl (in oprichting). Ook kun je Oncogen volgen op Twitter (@OncogenNL) en Facebook (Oncogen, als kanker in je familie zit). Oncogen is ook betrokken bij de lotgenoten-Facebookgroep BRCA en CHEK 2 NL.

Via info@oncogen.nl kun je contact opnemen met Oncogen. Wil je lid worden? Dat kan door lid te worden van de BVN via borstkanker.nl. Als je aanvinkt dat je je bij Oncogen wilt aansluiten, komt je lidmaatschap daar terecht.