Search

BRCA

Vrouwen met BRCA schrikken van artikel in AD

maandag, 29 juli 2019

Het was vervelend wakker worden vanmorgen voor veel vrouwen met een BRCA mutatie. ‘Preventieve borstoperatie blijkt niet noodzakelijk’, kopten het AD en NU.nl. Al snel stroomden de verontruste berichten de besloten Facebookgroep BRCA en CHEK2 NL en BE binnen. Hebben vrouwen zich voor niets preventief laten opereren? Nee. Dat hebben zij niet. Dat dit nieuws sommige vrouwen wél dat gevoel bezorgt, vinden wij heel naar.

Het nieuws in de media is gebaseerd op een recent gepubliceerde Nederlandse studie, die werd uitgevoerd door het Rotterdams Erasmus MC, in samenwerking met andere academische centra en de Hebon. Hieruit blijkt dat een dubbelzijdige preventieve amputatie de overlevingskansen voor BRCA1 mutatiedraagsters licht verbetert (een paar procent). De studie toonde ook aan dat voor vrouwen met een mutatie in het BRCA2 gen de overlevingskansen gelijk zijn. Of zij nu kiezen voor een preventieve operatie of intensieve controle door middel van een jaarlijkse MRI en/of mammografie. In beide gevallen zijn de overlevingskansen hoog. Overigens is dit de enige studie naar dit onderwerp. De uitkomst moet nog bevestigd worden door andere studies.

Het risico op borstkanker is zowel bij een BRCA1 of BRCA2 zo hoog (60 tot 80 procent) dat een deel van de vrouwen kiest voor een preventieve operatie. Voor hen heeft dit de voorkeur boven een borstkankerbehandeling die zwaar is en vaak restschade geeft. Ook worden de periodieke controles naar borstkanker door veel vrouwen als onrustig en vervelend ervaren. Dat de overlevingskansen bij preventieve operatie en intensieve controles waarschijnlijk nauwelijks verschillen, zeggen Borstkankervereniging Nederland/Oncogen al jaren. Net als artsen en klinisch genetici. De situatie voor vrouwen met een BRCA2 mutatie verandert door dit onderzoek dan ook niet. Vrouwen met een BRCA1 mutatie lijken volgens dit onderzoek een iets hogere overlevingskans te hebben. Of dit een reden is voor een preventieve operatie, kunnen zij bespreken met hun arts. 

 

De resultaten van de studie zijn onlangs door het tijdschrift Breast Cancer Research and Treatment online gepubliceerd.

De reactie van de Vereniging voor Klinische Genetica Nederland (VKGN)  

Hier lees je meer over BRCA1, BRCA2 en de gevolgen van erfelijke aanleg voor borstkanker.