Search

BRCA

Verzekeren voor mensen met een erfelijke aanleg is nog gemakkelijker geworden

vrijdag, 23 december 2016

Bij het aanvragen van overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen moet een gezondheidsverklaring worden ingevuld. Tot voor kort werd aan mensen met erfelijke aanleg voor kanker die geen kanker hebben gekregen, in zo’n verklaring gevraagd of zij preventieve operaties hebben ondergaan. Dit is in strijd met de wet, want onder een vragengrens mag een verzekeraar helemaal niet naar een (mogelijke) erfelijke aanleg vragen. Een preventieve operatie is immers het gevolg van erfelijke aanleg. Dankzij de lobby van Borstkankervereniging/Oncogen, is deze vraag uit de nieuwe gezondheidsverklaring verdwenen.

Met een gezondheidsverklaring probeert een verzekeraar in te schatten of er een hoger gezondheidsrisico geldt. Er is een vragengrens vastgesteld die bepalend is voor de vragen die gesteld mogen worden over erfelijke aanleg. Voor overlijdensrisicoverzekeringen is dat € 268.125. Let op: bij de koop van een huis, kan een overlijdensrisicoverzekering worden gevraagd voor een klein percentage van de hypotheek. Dat deel mag niet hoger zijn dan € 268.125. Dat betekent dat je een veel duurder huis kunt kopen, voordat er naar erfelijke aanleg voor kanker mag worden gevraagd.

Voor arbeidsongeschiktheidverzekeringen bedraagt de vragengrens € 38.877 voor het eerste jaar en € 26.026 voor de daarop volgende jaren van arbeidsongeschiktheid.

Tot zover de regels. Helaas constateerde Borstkankervereniging Nederland/Oncogen dat er in gezondheidsverklaringen tóch naar erfelijke aanleg werd gevraagd. Verder was het verwarrend of het bezoek aan een klinisch geneticus of controles vanwege erfelijke aanleg gemeld moesten worden.

Borstkankervereniging Nederland/Oncogen is, ook namens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en VSOP, in gesprek gegaan met het Verbond van Verzekeraars. We zijn er trots op om te kunnen vertellen dat de uitkomst hiervan is dat er een nieuwe gezondheidsverklaring is waarin NIET meer wordt gevraagd naar preventieve operaties. Ook hoeft bezoek aan een klinisch geneticus of controles vanwege erfelijke aanleg onder de vragengrens NIET meer gemeld te worden.

Vanaf 1 januari 2017 kunnen verzekeringsmaatschappijen de nieuwe gezondheidsverklaring gebruiken. Ze zijn dit niet verplicht, dus blijf zelf alert! Als er toch wordt gevraagd naar erfelijke aanleg, preventieve operaties of bezoek aan een klinisch geneticus bij een verzekering onder de vragengrens, ben je NIET verplicht om te antwoorden. Je kunt in zo’n geval je verzekeraar vragen een aangepast model Gezondheidsverklaring te gebruiken.

Samenvattend: Als je geen kanker hebt gekregen, maar wel een mutatie hebt, is de angst dat je geen arbeidsongeschiktheids-, overlijdensrisicoverzekering of hypotheek kunt afsluiten onterecht. Goed opletten is echter heel belangrijk! Vragen? Neem contact op met Borstkankervereniging Nederland/Oncogen via info@oncogen.nl.