Search

BRCA

Vandaag in de media: Dansen om zelfvertrouwen tijdens en na borstkanker te verbeteren

donderdag, 18 april 2019

Dat het bij borstkanker goed is om te bewegen, is geen nieuws. Niet dat het altijd gemakkelijk is om in actie te komen als je ziek bent. Eenvoudige beweging is al voldoende, dansen bijvoorbeeld. Het UMC Utrecht onderzoekt samen met het Europese project ‘Dancing with Health’ of dansen niet alleen een fijne uitlaatklep is, maar ook een positief effect heeft op de kwaliteit van leven, het zelfvertrouwen en lichaamsbeeld van (ex)borstkankerpatiënten.

Het idee om te onderzoeken wat het effect van dansen is, komt van de Britse Carolyn Smith. Zij kreeg zelf borstkanker en merkte dat ze door dansen niet alleen fit bleef, maar dat het ook bijdroeg aan andere aspecten van het leven. Zoals zelfvertrouwen, balans en concentratie. Om deze ervaring met andere borstkankerpatiënten te kunnen delen, ontwikkelde ze een speciale danstraining. De afgelopen vier maanden volgden 18 Nederlandse vrouwen deze danslessen bij Touchee Dance Company in Utrecht.

Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met het UMC Utrecht. Lenny Verkooijen is hoogleraar klinische evaluatie beeldgestuurde interventies. “We weten dat het ongelofelijk belangrijk is om te (blijven) bewegen als je (borst)kanker hebt of hebt gehad,” zegt zij, “Maar ik wil graag weten of dansen, onder andere door de muziek, de choreografie, en de soort bewegingen, meer kan betekenen voor patiënten. Bijvoorbeeld voor hun zelfvertrouwen en gemoedstoestand.”

Het project eindigt deze maand. Het effect dat dansen op borstkankerpatiënten heeft is dan nog niet bekend, maar er komt al wel een vervolg. Lenny Verkooijen laat weten dat in Nederland een volgende stap wordt gemaakt met een ‘Train the trainers’ cursus. Dansdocenten van andere dansscholen in Nederland krijgen een training om danslessen speciaal voor (ex)borstkankerpatiënten te kunnen aanbieden.

Meer informatie over het project lees je op de website van Dancing with Health en van het UMC Utrecht

Het televisieprogramma EditieNL besteedt vanavond aandacht aan dit onderwerp. Heb je de uitzending gemist? Bekijk hier het fragment terug

In het AD staat ook een artikel over het project. Het artikel lees je hier

Meer lezen

Beweging is goed voor je gezondheid, maar het vermindert ook de kans op terugkeer van kanker. Lees hier meer over beweging bij borstkanker.

In blad B lees je ervaringen over het effect van zingen, fotograferen en dansen op het verloop en herstel van borstkanker.

Op onze Hulpwijzer vind je een overzicht van organisaties die informatie en ondersteuning bieden voor creatieve activiteiten bij kanker.

Wil je zelf ook een (creatieve) activiteit voor (ex)borstkankerpatiënten bijwonen? Kijk dan op de Borstkankeragenda welke activiteiten bij jou in de buurt georganiseerd worden.