Search

BRCA

Paspoortproblemen bij chemotherapie

dinsdag, 11 juni 2019

Het aanvragen van een nieuwe ID-kaart, paspoort of rijbewijs kan voor (ex-)kankerpatiënten problemen opleveren. Als je een pasfoto inlevert waarop je haar hebt, terwijl je nu kaal bent door chemotherapie, loop je het risico dat de ambtenaar achter het loket je vraagt terug te komen met een recente foto. Eentje waarop je kaal bent, zodat je nog jarenlang bij elke grens moet uitleggen dat je chemotherapie kreeg. Onze Facebookpost hierover leverde zoveel reacties op, dat we besloten aandacht te vragen voor dit probleem bij staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

Sandra (50) wilde na de chemo op vakantie. Haar paspoort moest verlengd worden, maar de gemeente accepteerde alleen een recente foto. Met kaal hoofd. Sandra hield voet bij stuk en kreeg het uiteindelijk voor elkaar dat een oude pasfoto mét haar werd gebruikt. Om aandacht te vragen voor lotgenoten, stuurde ze haar verhaal naar Borstkankervereniging Nederland. Wij waren benieuwd of andere patiënten dit probleem herkenden. Via Facebook deelden we het verhaal van Sandra en ze bleek niet de enige. We kregen maar liefst 141 reacties op het Facebookbericht! Hoewel sommige patiënten aangaven dat er niet moeilijk werd gedaan over hun pasfoto, ondervond het merendeel hier wel problemen mee. 

Dit bericht werd opgepikt door verschillende media. Mirjam Velting, senior belangenbehartiger bij BVN, werd samen met Sandra geïnterviewd door het AD over de paspoortproblemen. “Ik denk dat het belangrijk is dat gemeenten de verschillende mogelijkheden bespreken met de vrouwen en dan kijken wat de mogelijkheden zijn”, aldus Mirjam Velting. Bekijk hier het fragment van het AD

Actie BVN

BVN vindt het belangrijk dat ambtenaren Burgerzaken foto’s toestaan waarop (ex-)kankerpatiënten nog haar hebben. Én een procedure afspreken waarin dit geborgd is. Dit bespaart onnodig leed en geld. Ook willen we graag dat zorgverleners hun patiënten hierop wijzen, vóórdat ze chemo krijgen. Zij kunnen dan een reisdocument of rijbewijs aanvragen voordat zij hun haar verliezen door de behandeling van kanker. Dit hebben wij verwoord in een brief aan staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Raymond Knops. We hebben hem gevraagd ons te helpen deze informatie te verspreiden, zodat zoveel mogelijk mannen, vrouwen en kinderen met kanker ervan op de hoogte zijn en tijdig actie kunnen ondernemen.

Brief aan de staatssecretaris