Search

BRCA

Onrust na artikel in AD over bevolkingsonderzoek borstkanker

dinsdag, 10 december 2019

Een artikel in het AD van afgelopen zaterdag over het bevolkingsonderzoek borstkanker zorgde voor onrust. Wij kregen veel reacties van vrouwen die niet weten dat er 'nevenbevindingen' kunnen worden gevonden, waar soms niets mee wordt gedaan. 

Afgelopen zaterdag stond er in het AD een artikel over artsen die niet alles melden wat bij een mammografie wordt gevonden. Het verhaal gaat over Annet, die jarenlang een goede uitslag kreeg bij het bevolkingsonderzoek borstkanker, maar toch uitzaaiingen bleek te hebben. Hier lees je dit artikel, met onderaan een reactie van Jaap van Delden, hoofd van het Centrum Bevolkingsonderzoek van het RIVM.

Wat dit verhaal duidelijk maakt – ook bij ons – is dat vrouwen vaak niet op de hoogte zijn dat er ‘nevenbevindingen’ kunnen worden gevonden. Dit is informatie waarnaar bij de borstkankerscreening niet specifiek werd gezocht, maar die wel wordt gezien op de borstfoto die bij dit onderzoek wordt gemaakt. Zoals vergrote lymfeklieren, losse draden van een pacemaker of een lekkend of gescheurd borstimplantaat. Het hangt af van de ernst van de nevenbevinding wat door het RIVM  met deze informatie wordt gedaan. 

Wij vinden dat vrouwen die worden opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker op de hoogte moeten zijn van het feit dat mogelijke neveneffecten niet altijd door het RIVM aan hen worden doorgegeven. Wij gaan in gesprek met het RIVM over het wel/niet melden van neveneffecten. Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van het RIVM.

We willen benadrukken dat een mammografie een momentopname is. Voel of zie je iets verdachts, zoek dan altijd contact met je huisarts.