Search

BRCA

Maandag 9-10: Documentaire over erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker

woensdag, 4 oktober 2017

Er is maar één genfoutje nodig om van je lichaam een tijdbom te maken en je leven compleet op z’n kop zetten. De vrouwen in de AVROTROS-documentaire ‘Krijg Nou Tieten’ hebben dit aan den lijve ondervonden. Zij hebben namelijk een mutatie in het BRCA-gen, ook wel borstkankergen genoemd. Hierdoor is hun kans op borstkanker voor hen – en soms ook voor hun kinderen – ernstig vergroot. ‘Krijg Nou Tieten’ laat zien welke angsten en dilemma’s het dragen van een BRCA genmutatie met zich meebrengt.

De diagnose borstkanker slaat in als een bom. Zeker als je daarnaast ook drager van een foutje (mutatie) in het BRCA-gen blijkt te zijn. Als vrouwelijke drager van deze mutatie heb je 60 tot 80 procent kans om borstkanker te krijgen. Vrouwen met een BRCA1-mutatie hebben een risico van 30 tot 60 procent op eierstokkanker. Bij vrouwen met BRCA2-mutatie is dit 5 tot 20 procent. Dat vraagt om moeilijke keuzes, ook als je (nog) niet ziek bent. Laat je jouw borsten preventief verwijderen? En zo ja: kies je dan voor een borstreconstructie?

Documentairemakers en vriendinnen Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre werden kort na elkaar geconfronteerd met borstkanker. Beiden lieten zich testen op erfelijkheid. Brumsteede blijkt drager van de BRCA-mutatie te zijn, Van der Starre niet. De twee besloten hun persoonlijke situatie te gebruiken voor het maken van een film, om zo de bewustwording rondom het borstkankergen te vergroten.

‘Krijg Nou Tieten’ gaat over de dilemma’s van de ongeneeslijk zieke Mylene, die met spanning de uitslag afwacht van de erfelijkheidstest van haar kinderen. Tiffany, die door het gen op 25-jarige leeftijd al heftige keuzes moet maken. En de zusjes Marianne en Jannicke, waarvan de één haar borsten preventief laat verwijderen, nadat de ander ziek is geworden en zij beiden drager blijken te zijn. ‘Krijg Nou Tieten’ laat vrouwen zien die, ondanks de ernst van de keuzes die zij moeten maken, positief en krachtig in het leven staan.

De AVROTROS-documentaire ‘Krijg nou tieten’ wordt uitgezonden op maandag 9 oktober, op NPO 2, 20.55 uur.