Search

BRCA

BVN pleit voor betere voorlichting over risico's siliconen implantaten (borstreconstructie)

zondag, 25 september 2016

Het programma Nieuwsuur besteedde zondag 25 september opnieuw aandacht aan het gebrek van goede voorlichting over siliconen prothesen. 

Borstkankervereniging Nederland (BVN) is geschrokken van de reacties van patiënten op de uitzending van de week daarvoor over de "veiligheid van siliconen prothesen".

In de uitzending wordt verwezen naar informatie (bijsluiter) voor patiënten die een borstreconstructie met siliconen implantaten overwegen. Maar na een korte raadpleging blijkt dat slechts een klein deel van de patiënten deze bijsluiter daadwerkelijk heeft gekregen. Daarnaast is deze informatie geschreven voor vrouwen die om cosmetische redenen kiezen voor implantaten. Het is niet gericht op vrouwen die na borstkanker (of een preventieve borstamputatie) gekozen hebben voor een borstreconstructie met siliconen. Het baart BVN zorgen dat zo weinig vrouwen de informatie ontvingen, omdat juist deze vrouwen vóór hun definitieve keuze voor een reconstructie op de hoogte moeten zijn van de risico’s van siliconen implantaten.

BVN wil dat er snel goede informatie voor borstkankerpatiënten (en vrouwen met erfelijke aanleg voor borstkanker) beschikbaar komt over de risico’s van een borstreconstructie met siliconen implantaten. Verder vindt BVN het belangrijk dat vrouwen met klachten serieus worden genomen. Door de klachten te bundelen (bijvoorbeeld op één poli) en nader te bestuderen, kan er wellicht meer inzicht komen in de oorzaken van de klachten en de gevolgen van siliconen. Tenslotte pleit BVN ervoor dat zorgverzekeraars het verwijderen van siliconen implantaten vergoeden, als vrouwen klachten hebben door deze protheses.

Bekijk hier de uitzending terug >>

Meer lezen

Heb je vragen?

We kunnen ons voorstellen dat berichten over onveiligheid van implantaten je ongerust hebben gemaakt. Als je vragen hebt, of klachten ervaart, adviseren we je om als eerste contact op te nemen met je arts. Je kunt ook contact opnemen met BVN als je vragen hebt of voelt dat er onvoldoende naar je verhaal wordt geluisterd. Mail dan naar info@borstkanker.nl. We volgen de discussie op de voet en zullen jullie signalen bundelen en bespreken met de medische beroepsgroep.

Overweeg je een borstreconstructie? In het overzicht dat we maakten op basis van de patiëntenversie van de richtlijn Mammareconstructie kun je lezen over de mogelijkheden en voor- en nadelen van borstreconstructie. De volledige versie vind je op www.b-bewust.nl.