Search

BRCA

Aantal diagnoses borstkanker stijgt weer

donderdag, 23 april 2020

Voor het eerst in zes weken, sinds het uitbreken van de coronacrisisis, is het aantal diagnoses borstkanker niet gedaald en zelfs verdubbeld naar 420 gevallen. Het wijst erop dat de achterstand van de afgelopen weken is ingehaald. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Dat is goed nieuws, want het betekent dat mensen die iets afwijkends zien of voelen aan hun borst ondanks de coronacrisis weer naar de huisarts gaan en dat de huisartsen mensen weer doorsturen naar het ziekenhuis.
 

We zijn opgelucht dat het aantal diagnoses weer stijgt, want dat betekent dat onze boodschap om bij borstklachten naar de huisarts te gaan, is opgepikt. Ook lijken huisartsen mensen weer meer door te sturen naar het ziekenhuis. Terecht, want het stellen van een diagnose en ook behandeling van borstkanker gaan gewoon door. Al is het soms in een andere vorm, aantal of tempo. Meer hierover lees je in onze lijst van vragen en antwoorden, die we samen met het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON) maakten. Onze boodschap blijft: Voel of zie je iets geks aan je borst? Bel de huisarts. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!

Regionale verschillen in ziekenhuizen

Toch maken we ons ook zorgen. We merken dat niet in elk ziekenhuis volgens de ‘coronarichtlijn’ van de NABON wordt gewerkt. Van onze patient advocates* die actief zijn in 43 ziekenhuizen, horen we dat mensen soms niet worden geholpen, terwijl dit wel zou moeten.

Zij signaleren dat er momenteel grote regionale verschillen in de borstkankerzorg zijn. Dat is goed te verklaren, want in sommige regio’s komt corona veel voor, waardoor er capaciteitsproblemen zijn ontstaan. Als borstkankerpatiënt is het alleen wel heel vervelend als je niet (snel) wordt geholpen, terwijl in een ander ziekenhuis vergelijkbare gevallen gewoon worden behandeld.

Daarom benadrukken wij nogmaals: Wil jij overstappen naar een ander ziekenhuis? Dat kan altijd! Daarvoor heb je een verwijzing nodig van je hoofdbehandelaar.

Opschalen /terug naar normaal

Onze patient advocates ervaren ook dat sommige ziekenhuizen de borstkankerzorg weer willen opschalen. Deze ziekenhuizen hebben daar ruimte en capaciteit voor. Zij worstelen echter met de vraag op welke wijze dit het beste kan worden vorm gegeven. Dit vinden wij een zorgelijke ontwikkeling, waarover wij in contact zijn met de NABON. Als we meer weten, komen we weer bij je terug.

We houden je op de hoogte en zitten er bovenop! Heb je vragen of wil je ons iets vertellen? Neem dan contact met ons op.

Tot slot

Als je borsten er anders uit zien of anders aanvoelen dan je gewend bent, dan is het verstandig om je (huis)arts te bellen. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!

* Onze patient advocates zijn goed opgeleide ervaringsdeskundigen die namens BVN in een of meerdere ziekenhuizen actief een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van kwaliteit van borstkankerzorg in die betreffende ziekenhuizen.

Meer informatie

Lees meer op de website van IKNL.

De afgelopen weken kwamen er al veel vragen bij ons binnen over borstkanker en corona. Hier vind je onze Q&A, die we maakten met borstkankerspecialisten van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON).

We maakten een speciale uitzending over borstkanker en corona, waarin borstkankerspecialisten vragen van kijkers beantwoordden. Deze kun je hier terugkijken.