Search

BRCA

Moet ik net als Angelina Jolie mijn eierstokken laten verwijderen?

dinsdag, 24 maart 2015

Naar aanleiding van het bericht vandaag in de media dat Angelina Jolie haar eierstokken heeft laten verwijderen, zullen veel (mogelijk) erfelijk belasten zich afvragen in hoeverre deze situatie op hen van toepassing is. Op deze pagina vind je veel informatie over het (preventief) verwijderen van je eierstokken.

Verschillende dagbladen plaatsen op 25 maart berichten naar aanleiding van dit nieuws: 

- Telegraaf: 'Jolie is stille kracht voor kankerpatiënt

- Telegraaf: 'Snel vermoeid door de vroege overgang' (interview met BVN lid Yvonne Lorang)

- Algemeen Dagblad: 'Angelina Jolie is een geweldig rolmodel' (interview met BVN lid Ragna van Hummel)

 

Ook hebben wij een checklist samengesteld met mogelijke vragen die je kunt stellen als je hiermee te maken hebt. Hier vind je de B-bewust checklist erfelijkheid

 

Lees hier het bericht dat Angelina Jolie schreef in de NY Times.

 

Heb jij vragen? Mail naar info.brca@gmail.com. Ervaringsdeskundigen zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden.

 

Genetisch onderzoek valt onder de basisverzekering als er een aanleiding is om dat te doen. Dat betekent dat behalve de kosten voor het eigen risico de vergoeding gedekt is. Dat geldt ook voor preventieve maatregelen.

 

Angelina Jolie

 

Angelina Jolie is geboren in 1975 en nu bijna 40 jaar oud. Ze is draagster van de BRCA1-genmutatie. Haar moeder kreeg eierstokkanker toen ze 49 was. Verder komt er nog meer kanker in de familie voor. In 2013 liet Angelina preventief haar borsten verwijderen en onlangs heeft ze ervoor gekozen om preventief haar eierstokken te laten verwijderen.

 

Het risico op eierstokkanker ten gevolge van een BRCA1-genmutatie is tussen de 30 en 60% (bij een BRCA2-genmutatie is dit tussen de 5 ten 20%). Het verwijderen van de eierstokken en eileiders verkleint de kans naar minder dan 1,5%. Het verwijderen van de eierstokken en eileiders is een kleine ingreep, maar vrouwen komen daardoor wel in de overgang. Het is mogelijk om na preventief verwijderen van eierstokken hormoonvervangers te slikken die een groot deel van de nadelen van de overgang opvangen.

 

Als iemand eierstokkanker heeft gehad, is dat een reden om genonderzoek te laten doen. Via deze pagina vind je een overzicht van indicaties om doorverwezen te worden naar de klinisch geneticus.