Search

BRCA

EenVandaag: borstkankermedicijn niet beschikbaar

vrijdag, 29 mei 2015

Jan Schellens, oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, lichtte op 11 mei in het programma EenVandaag zijn onderzoek naar de PARP-remmers toe. Deze PARP-remmers richten zich op een specifiek defect in de kankercel: erfelijke mutaties in de BRCA-genen. De PARP-remmers zijn veelbelovend. Maar het is belangrijk dat er goed onderzoek gedaan wordt. Zoals bij alle medicijnen/therapieën slaat de behandeling niet bij iedereen aan.

Momenteel is er één PARP-remmer, genaamd Olaparib, geregistreerd bij FDA en EMA (geneesmiddelenbureaus in Amerika en Europa) voor uitgezaaide eierstokkanker bij vrouwen met BRCA-genmutatie.

 

Op het gebied van borstkanker zijn de verwachtingen hooggespannen, daarom lopen in verschillende Nederlandse centra studies met verschillende PARP-remmers.

 

We hopen dat alle patiënten, die hiervoor in aanmerking komen, hieraan mee kunnen doen en dat ziekenhuizen patiënten hierop attenderen en doorverwijzen naar centra waar deze studies lopen.

 

In de uitzending van vanavond geeft Schellens aan dat het middel nog niet op de markt is door ingewikkelde regelgeving en de terughoudendheid van de farmaceut. Volgens de oncoloog is aanvullend onderzoek zeker noodzakelijk, maar ziet hij het medicijn graag snel geregistreerd. Borstkankervereniging Nederland (BVN) kijkt uit naar het resultaat van het onderzoek dat vandaag start, om het mogelijke succes wetenschappelijk te onderbouwen. Daarnaast is het ook van groot belang dat de (blijvende) effecten op korte en lange termijn in kaart gebracht worden.

 

Uitzending: maandag 11 mei, 18.15 uur, NPO 1.

 

Hieronder vind je de meeste gestelde vragen en antwoorden. Naar aanleiding van de uitzending van vanavond vullen we deze mogelijk aan.

 

Meer informatie

·         Website van EenVandaag

·         Wat is een PARP-remmer

·         Lopende studies

·         Studie van Prof. dr. Schellens en Prof dr. Linn

 

Vragen en antwoorden

Wat is een PARP-remmer precies?

Lees hier meer over de werking van de PARP-remmer.

 

Kom ik in aanmerking voor een PARP-remmer studie?

Als je mee wilt doen aan één van de studies adviseren we je hiernaar te informeren bij je oncoloog. Welke PARP-remmer studies zijn er? Bekijk hier welke studies er zijn.

 

Kan de PARP-remmer preventief ingezet worden?

Dat moet nog nader onderzocht worden.

 

Waar vind ik meer informatie over de studie van Sabine Linn en Jan Schellens?

Op de website van het Antoni van Leeuwenhoek.