Search

BRCA

Allochtone vrouwen met borstkanker slecht doorverwezen voor onderzoek naar erfelijke aanleg

vrijdag, 5 februari 2016

De helft van de Turkse en Marokkaanse vrouwen die in aanmerking komt voor onderzoek naar erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker, wordt níet doorverwezen. Dit blijkt uit een artikel van klinisch geneticus en hoofd oncogenetica dr. Margreet Ausems en haar team van het UMC Utrecht, dat op 1 februari in het tijdschrift Familial Cancer verscheen.

Ausems en haar team deden onderzoek onder een groep vrouwen, die tussen 2006 en 2012 gediagnosticeerd werd met borstkanker. Ongeveer één op de drie patiënten van Turkse of Marokkaanse afkomst kwam in aanmerking voor onderzoek naar erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker. De helft van deze vrouwen onder de veertig werd echter niet doorverwezen. Het aspect erfelijkheid werd door de specialisten niet besproken en ze kregen geen verwijzing. Taalproblemen zouden daar een rol bij kunnen spelen.

Als erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker door een afwijking op het BRCA-gen gevonden wordt, kan dat gevolgen hebben voor de behandeling van de patiënte. Ook kan het gevolgen hebben voor haar familieleden. Bij vrouwen geeft een BRCA-genafwijking een risico van 60 tot 80% om gedurende het leven borstkanker te krijgen en 5 tot 60% risico om eierstokkanker te krijgen. Door screening en/of preventieve operaties kan dit risico verminderen naar minder dan 3%.

Oncogen, patiëntengroep voor mensen met erfelijke aanleg voor kanker, vindt het belangrijk dat iedereen die in aanmerking komt voor erfelijkheidsonderzoek doorverwezen wordt. Oncogen werkt samen met dokter Ausems om te zorgen dat ook alle vrouwen van Turkse of Marokkaanse afkomst doorverwezen worden.

Bron: Baars, J.E. ea- Migrant breast cancer patients and their participation in genetic counseling: results from a registry-based study- Familial Cancer, 1 february 2016, 1-9