Search

BRCA

ervaringen

Hier lees je ervaringsverhalen van mensen met een BRCA-mutatie of die overwegen om zich hierop te laten testen. Hun verhalen kunnen je steunen, herkenning geven of je helpen bij het maken van keuzes.

Margreet en Herman zijn vijftigers. Margreet heeft een BRCA1-genmutatie. Op onze themadag in 2010 hebben Margreet en Herman hun verhaal verteld, beiden vanuit hun eigen perspectief. Zij vertellen ook over de invloed van de genmutatie op hun familie en gezin.

Carmen is 35 jaar en belast met een BRCA1-genmutatie. Ondanks een preventieve operatie, ontwikkelde zij toch borstkanker.

Doris (17 jaar) kreeg op haar twaalfde te horen dat ze 50% kans heeft om drager van een BRCA1 mutatie te zijn.

Emma besloot op haar 36ste haar eierstokken preventief te laten verwijderen. In haar persoonlijke verhaal wordt duidelijk hoe zij op deze jonge leeftijd tot haar keuze kwam.

Michelle heeft een BRCA1-genmutatie. Ondanks haar erfelijke aanleg wilde ze graag een groot gezin. Ze vertelt over haar keuzes.

Moniek liet op 32-jarige leeftijd een preventieve borstverwijdering en reconstructie doen. Zij vertelt hoe dit verlopen is.

Olaf is de echtgenoot van Moniek. Hij vertelt hoe hij de keuzes van zijn vrouw, drager van een BRCA1-genmutatie, heeft beleefd.

Suzan (34 jaar) beschrijft de verschillende keuzes die zij, sinds ze wist dat haar moeder drager van een BRCA1-mutatie was, moest maken.

Janneke is zeer tevreden over haar borstreconstructie met eigen weefsel.

Toen Yvonne op haar 27e de diagnose borstkanker kreeg, raadde haar arts aan een test te doen. Ze bleek inderdaad BRCA1-mutatiedraagster te zijn.