Search

BRCA

40 gezichten van borstkanker - Aflevering 12: Dicky

dinsdag, 9 juni 2020

In ons jubileumjaar waarin we 40 jaar bestaan, laten we elke week een ander gezicht van borstkanker zien. Het gezicht van vandaag is Dicky Spee-Schut (74). Ze kreeg zeven jaar geleden borstkanker. Drie jaar later was het weer raak. Hoewel ze veel steun ervaart van haar man Evert (77), doet het toch veel met Dicky. Haar lichaam werkt door de hormoontherapie niet meer zoals ze gewend was.
 

“In oktober 2013 kreeg ik per brief de uitslag van het bevolkingsonderzoek. Mijn man Eef en ik waren er nooit ongerust over geweest, dus we schrokken enorm toen het borstkanker bleek te zijn. De diagnose was een klap in ons gezicht. We waren niet bekend met borstkanker en wisten niets over de gevolgen. Ik had een agressieve tumorsoort die snel groeit: triple negatieve borstkanker.

Het vervolgtraject ging in een sneltreinvaart. Na een paar maanden was ik klaar met de behandelingen. Daar zat ik thuis, met al mijn zorgen en angsten. Wat als de kanker terugkomt? Zou ik het kunnen voorkomen? Hoewel ik dit niet in de hand had, vond ik het jammer dat ik na de behandelingen geen pillen hoefde te slikken. Dan had ik tenminste het idee gehad dat ik er zelf iets aan kon doen.

‘Ik ben blij met mijn borsten. Die zien er goed uit voor mijn leeftijd!’

Drie jaar later werden we tijdens de jaarlijkse controle verrast. Nietsvermoedend zaten we in het ziekenhuis voor de controlemammografie toen de verpleegkundige zei: “Wilt u even wachten?!”. Er was een tumor gevonden in mijn ‘schone’ borst. Dat kwam hard aan. Het contact met en de betrokkenheid van alle mammacareverpleegkundigen was wel hartverwarmend. Toen de artsen voorstelden om een borstsparende operatie te doen, waren Eef en ik daar blij mee. Dat leek ons minder ingrijpend. Ik ben beide keren borstsparend geopereerd en bestraald. De operaties hebben ze heel mooi gedaan. Je ziet er bijna niets meer van. Ik ben blij met mijn borsten. Die zien er goed uit voor mijn leeftijd!

‘De borstkanker spookt nog vaak door mijn hoofd, vooral als ik klachten heb.’

De tweede keer dat ik borstkanker had, was de tumor hormoongevoelig. Om die reden kreeg ik nu wél hormoontherapie. Hoewel ik daar de eerste keer naar had verlangd, vind ik het nu vreselijk. Ik heb veel last van bijwerkingen; Ik voel me nooit fit, heb overal pijn, ben vergeetachtig en altijd moe en ik kan me slecht concentreren. Het doet veel met me. De borstkanker spookt nog vaak door mijn hoofd, vooral als ik klachten heb.

Borstkanker heeft ons leven veranderd. Aan Eef heb ik enorm veel steun gehad. We doen altijd alles samen. Toch ben ik ook graag alleen. Sinds ik kanker heb gehad, trek ik me nog meer terug. Dat is misschien niet zo goed, maar ik heb het gevoel dat je het grotendeels alleen moet verwerken. Gelukkig brengt het op mezelf zijn ook voordelen met zich mee. Na tien jaar heb ik eindelijk het schilderen weer opgepakt. En sinds een half jaar heb ik een nieuwe hobby; Natuurfoto’s maken en op internet plaatsen. Ik bekijk ook iedere dag de mooiste foto’s van andere fotografen. Daar word ik heel blij van.”

 

Dicky stond in 2019 in ons Blad B. Daar vertelde ze over haar ervaringen met borstsparende operaties. Met haar verhaal wil ze laten zien hoe goed je er nog uit kunt zien na twee keer borstkanker. Lees hier het artikel.

Op de foto: Dicky en haar man Evert
Fotograaf: Teska Overbeeke

Steun ons!

In ons jubileumjaar waarin we 40 jaar bestaan, laten we elke week een ander gezicht van borstkanker zien. Bekijk hier alle gezichten.

We steunen en inspireren vrouwen (en mannen) zoals jij door ervaringen van anderen te delen. Om dit te kunnen blijven doen, hebben we jouw financiële steun hard nodig!

Word lid van BVN!

Wil je liever eenmalig een donatie geven? Dat kan! Scan onderstaande QR-code en kies zelf het bedrag wat jij kunt missen. Of maak het gewenste bedrag over op het rekeningnummer NL54 INGB 0008148115 t.n.v. Borstkankervereniging Nederland.